Shortlease informatie

Wat u altijd al had willen weten over short lease

Wat is full-operational lease?

Als je een auto wil leasen, kan dat onder drie verschillende soorten contracten: operational lease, financial lease en full-operational lease. Wat is het verschil tussen deze contractsoorten, en waarom adviseren wij full-operational lease?

Financial lease

Financial lease betreft een leaseovereenkomst die niet opzegbaar is, waarbij de looptijd gelijk ligt aan de verwachte economische levensduur van het object. Het leaseobject (meestal de leaseauto) wordt beschikbaar gesteld aan de huurder, die de verplichting heeft de volledige investering van de leasemaatschappij te vergoeden. Gedurende het leasetraject is de auto in het bezit van de leasemaatschappij, na afloop van het contract wordt het eigendom overgedragen aan de huurder. Alle bijkomende kosten (zoals rente, verzekering en onderhoud) zijn voor kosten van de huurder.

Operational lease

Bij operational lease wordt een leaseauto door een leasemaatschappij aan een leasenemer beschikbaar gesteld. De leasenemer ontvangt hiervoor in de meeste gevallen maandelijks een factuur, die door de leasenemer moet worden betaald zo lang het contract duurt. Wanneer het contract afloopt gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Bij operationele lease kun je als leaserijder zelf de looptijd van het contract bepalen. Meestal is de looptijd 2 tot maximaal 5 of 6 jaar.

Full-operational lease

Dit is de meest uitgebreide manier van leasen. Dit type leasecontract wordt ook regelmatig “full-service lease” of “all-inclusive lease” genoemd. Bij full-operational lease zijn alle kosten inbegrepen, en weet je precies welk bedrag er maandelijks op je factuur komt te staan. Full-operational lease voorkomt verrassingen achteraf en is erg prettig wanneer je als ondernemer of werkgever grip wilt hebben op de autokosten van de zaak. Inbegrepen in het leasetarief zijn bijvoorbeeld:

  • Gebruik van de auto
  • Voorschot op brandstofkosten (op basis van kilometers per maand)
  • Onderhoud
  • Reparaties
  • Belasting
  • Rente
  • Verzekering
  • Uitgebreide standaarduitrusting

Conclusie

Grofweg is het verschil tussen financial lease en operational lease: bij financial lease wordt de leaseauto door de leasemaatschappij gefinancierd en bestaat een optie op overname van de auto, terwijl operational lease meer het gebruiken van de auto betreft zonder dat deze ooit van jou als leaserijder wordt. Financial lease contracten hebben meestal een lange looptijd, operational lease contracten hebben een kortere looptijd en stellen u in staat elke paar jaar een nieuwe auto uit te zoeken. Tot slot betekent full-operational lease dat een verscheidenheid aan bijkomende kosten zijn opgenomen in het maandtarief. Full-operational lease biedt u de meest complete én onbezorgde manier van leasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.